top of page

Ted Vijverberg

Updated: Nov 17, 2019



Voordat jij jouw plant in de winkel ziet staan, heeft deze al een hele groeiperiode doorgemaakt. In de maanden of zelfs jaren voorafgaand, is een klein zaadje uitgegroeid tot de plant die nu in jouw huiskamer staat. In deze rubriek gaan we op bezoek bij verschillende kwekers die met zorg en passie ervoor zorgen dat de plant wordt zoals jij hem kent. Deze week zijn we op bezoek bij Ted Vijverberg, teler van de zamioculcas – ook wel de kamerpalm – en de dieffenbacchia.


In een klein dorpje in het Westland schudden wij de hand van Ted Vijverberg. Eigenaar van 1500 vierkante meter kas waar hij de zamioculcas en de dieffenbacchia teelt. Twee planten die in menig huis of appartement de kamer groen kleurt. Vooral de Zamiocalcus is een plant die zelfs mensen met iets minder groene vingers overleeft. Volgens Ted is de perfecte plant voor in ieder studentenhuis. De dieffenbacchia kan daarentegen erg giftig zijn, maar dat maakt hem niet minder mooi met zijn unieke getekende bladeren.


Vanuit Tanzania en Guatemala komt de stek van de planten binnen. Ted loopt naar het gedeelte van zijn schuur waar ze de stek in de potten steken. Via een lopende band die door de schuur loopt wordt de grond aangevoerd, waarmee lege potten worden gevuld. Vervolgens reist de lopende band langs een werknemer die ze vult met de stekjes. Grote tafels worden gevuld die hierna rechtstreeks de kas ingaan.

In de kas zien we rijen vol met tafels met planten van een maand oud, tot planten die bijna de deur uit kunnen. Voordat de zamiocalcus richting de klant kan staat deze ongeveer een heel jaar in de kas. Om die reden is Ted één van de weinige die deze plant teelt. “Om te zorgen dat de plant sterk blijft en een optimale groei kent is het van belang een ‘actief klimaat’ te creëren”, vertelt Ted ons. Ieder moment moeten de omstandigheden in de kas worden bijgehouden. Deels gaat dit automatisch, maar met alle veranderende weersomstandigheden blijft dit ook altijd een uitdaging.


Vijverberg krijgt voornamelijk bestellingen van groothandels die de planten over heel Europa bij de retailer brengen. Via een systeem komen de planten de schuur in, zodat deze verpakt kunnen worden. Ieder land en iedere klant heeft weer andere eisen en etiketten. “Als tuinder moet je hier flexibel instaan. Acties met nieuwe verpakkingen zijn leuk om te doen en maken het product aantrekkelijker. Maar je moet als ondernemer natuurlijk ook de kosten zo laag mogelijk houden.”


Samen met twee vaste werknemers is Ted dag in, dag uit bezig met om zijn planten optimaal te verzorgen. In drukke peridoes komen daar wel tot zo’n 7 à 8 extra werknemers bij om alle planten richting de klanten te sturen. Hier in De Lier zien we hoe een relatief kleine ondernemer zijn planten als een echt ambacht leidt.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page