top of page

De Muziek Die Jouw Plant Laat Groeien

Updated: Nov 17, 2019



1976, Hollywood. Halverwege Melrose Avenue loop je een meubelwinkel tegen het lijf met een nogal hippy-achtige uitstraling. De naam van de winkel eert de uitstraling: Mother Earth. Na wat rondneuzen besluit je een varen mee te nemen. Je rekent enkele dollars af in het stoffige winkeltje en terwijl je je varen in je ene hand neemt, krijg je in je andere hand een plaat gedrukt. “Gratis bij elke kamerplant”, vertelt de winkelier je. Eenmaal thuis aangekomen neem je de plaat onder de loep. “Mother Earth’s Plantasia. Warm earth music for plants… and the people who love them”. Je haalt de folie van de twaalf inch en je legt hem op je platenspeler. Je kamer vult zich met de warme, hypnotiserende klanken van een vreemd instrument. Dit overkwam menig voorbijganger die besloot een kamerplant te kopen bij de bovengenoemde winkel in Los Angeles in de late jaren ’70. Wie de plaat had gemaakt, wist niemand. De componist stond enkel aangeduid als ‘Lucifer’ en tot de komst van het internet zou het leeuwendeel van de uitgedeelde platen verstoffen in een platenkast… Het idee dat planten kunnen groeien van muziek is niet nieuw. Al in 1962 experimenteerde de botanist Dr. T. C. Singh van de Annamalia universiteit van India met de invloed van geluid op de groei van planten. De groeisnelheid van planten wordt beïnvloed door stimuli. “Waarom zou geluid daar niet invloed op hebben?”, luidde de vraag. De experimenten liepen uiteen van het blootstellen van planten aan verschillende frequenties tot aan het dansen van traditionele Indiase dansen op de grond waar de planten groeiden. Het resultaat? Een groei in de groeisnelheid van 20% als het aankomt op de hoogte van de planten, en een verbazingwekkende 72% als het ging om de gehele biomassa.

Door de jaren heen zouden verschillende wetenschappers vergelijkbare experimenten uitvoeren (tot aan het praten tegen planten), met wisselend resultaat. In 1973 verscheen ‘The Secret Life of Plants’, een verzameling van al deze onderzoeken. Toch staan niet alle neuzen dezelfde kant op. Menig gerespecteerd botanist beschouwt ‘The Secret Life of Plants’ als pseudowetenschap.

Desalniettemin verkoopt The Secret Life of Plants nog steeds en is de impact van het boek niet te ontkennen. Het is ook niet raar dat Mother Earth’s Plantasia een kleine drie jaar na de komst van het boek uit kwam. Overigens was Plantasia niet helemaal exclusief te verkrijgen via Mother Earth. Je kreeg ‘m ook gratis als je een matras (?) bij Sears (enorme winkelketen in de VS) kocht.


Met de opkomst van het internet werd Plantasia een nieuw leven in geroepen. Al in de beginnende 2000’s wordt er op fora gesproken over de plaat en ontstaat er een kleine cult following. Met de komst van YouTube belandt de plaat via algoritmes in een aantal chill/werk-lijsten, en op die manier vergaart het album enorme bekendheid. Prijzen voor een origineel exemplaar schieten door het dak. Je betaalde anno 2018 al snel 300 dollar.

Een van de aanbidders van de plaat is Caleb Braaten. Hij vond de plaat ergens aan het begin van dit millennium in een tweedehandszaak in Denver, Colorado. Aangesproken door het onderschrift nam hij de plaat mee. Hij was meteen verkocht. Inmiddels is Braaten eigenaar van een bekend platenlabel, Sacred Bones, en in 2019 besluit hij de rechten over te kopen en de plaat een langverwachte re-release te geven. Inmiddels kun je de LP gewoon weer voor €25 in je kast hebben liggen. De man achter het wonder? Lucifer bleek het pseudoniem van Mort Garson, een muzikant die bekend staat als pionier van de synthesizers, het instrument dat ook op Plantasia de hoofdrol speelt. Garson is in de muziekwereld een nogal onbekend figuur, omdat hij in een tijd voor het internet al koos voor het gebruiken van pseudoniemen en hij vrijwel nooit zijn eigen naam op zijn creaties achter liet. Toch schreef hij hits voor onder andere Cliff Richards, Brenda Lee en Ruby & The Romantics en werkte hij samen met Glen Campbell. Wie de originele transmissies van de maanlanding bekijkt luistert ook naar werk van Garson. Het zijn zijn synthesizergeluiden die werden gebruikt voor de TV uitzending van de landing van Apollo 11.

Garson stierf in 2008, voordat Plantasia uitgroeide tot het cult album waar het nu bekend om staat. Toch wordt Garson door veel muzikanten en producers erkent als een van de muzikanten die de synthesizer als eerst durfde te gebruiken voor popmuziek, een precedent voor de enorme impact die de synthesizer vanaf de begin jaren ’80 op de popmuziek zou hebben. En naast al die legendarische titels waar Garson postuum de eer voor strijkt heb jij natuurlijk een heerlijk plaatje om samen met je kamerplanten van te genieten! Luister Mother Earth’s Plantasia hier:




Comments


bottom of page